Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Πουτάνες οι ελπίδες σας κι αυτές τις πατρονάρουν


Κάθε φορά που κινδυνεύω να κυλήσω, θυμάμαι τον παλιό αγαπημένο Albert Camus και το Σίσυφο, τον Ξένο και τη μάνα του, τους Γάλλους και τους Γερμανούς, και μετά τ' αμάξι και το τέλος.

Είναι αυτή η καταραμένη κακή συνήθεια που ξέχασε ν' αναφέρει ο Πασχαλίδης και που τόσο πουλάν οι Εκκλησιές. Ακόμα κι ο σοφός λαός γελάστηκε και επιμένει να λέει "η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία." Ναι, έχει δίκαιο όμως... Πεθαίνει τελευταία η ελπίδα γιατί είναι ωραία. Είναι ωραία, καθησυχαστική και πρόσχαρη. Σε νανουρίζει κι εσύ κοιτάς ψηλά και προχωράς, θηρίο ήμερο δεμένο μ' αλυσίδες.

Μα είναι γελοία αυτή η φράση, όσο γελοία είναι κι η ίδια η ζωή. Γιατί είναι η ελπίδα που πρέπει να πεθάνει πρώτα αν θες εσύ πραγματικά να ζεις. Και κάθε στιγμή που ζεις να την ξανασκοτώνεις και να την ξανασκοτώνεις. Γιατί είναι πανούργα η άτιμη και σε κυνηγά. Είναι γλυκιά και σε καλεί σαν Σειρήνα να ξανακυλήσεις.

Μα μην ελπίζεις, μην φοβάσαι. Κι αν σε αφορίζουν, κι αν γεράσεις, κι αν σε κλείσουν στο τρελάδικο, στη φυλακή, εσύ είσαι πιο ελεύθερος κι απ' τα πουλιά. Γιατί ξέρεις την αλήθεια, η συνείδηση σου δίνει δύναμη. Επαναστατείς, δεν εγκαταλείπεις. Γιατί όταν σταματήσεις να ψάχνεις το δρόμο για τον πύργο, θυμάσαι να ζήσεις τις στιγμές. Και γίνεσαι πλούσιος, αυτάρκης, δυνατός.

Δεν αποζητάς το τέλος, όμως είσαι πάντα έτοιμος γι' αυτό. Είσαι ήρεμος και πάντα ανήσυχος. Αφού το ξέρεις πως η ετυμηγορία είναι η ίδια. Κι έτσι θα πεθάνουμε όλοι "σαν το σκυλί".

3 σχόλια:

Nikolas Defteras είπε...

Δύο σκέψεις αγαπητή Νανά,

"Την Ελπίδα την βρίσκεις εκεί κάτων που βρίσκεται η Απόγνωση". Αυτή η ρήση αν δεν κάνω λάθος εν του Ζίζεκ.

Η δεύτερη είναι της Παπαρήγα και ειπώθηκε μετά την πρόσφατη εκλογή του ΠΑΣΟΚ
"Τέλειωσε το ΕΜΠΟΡΙΟ φόβου και άρχισε το ΕΜΠΟΡΙΟ ελπίδας"

Συνωμοτικά,

Ν.

the Idiot Mouflon είπε...

Ναι γιατρέ, αυτός ο γαλλο-αλγερινός φτάιει για τον κάλλο στον εγκέφαλο μου... Κάπου στα 15-16, θα σας γελάσω γιατρέ μου. Αλήθεια σας λέω! Ναι! Κρατούσε το Σίσυφο στο χέρι και ζζζζζπππαααμμμ... μου τον κατέβασε στο κεφάλι. Αλήθεια σας λέω!

:-)

nahna είπε...

@Νικόλας

Νάνα παρακαλώ πολύ συνένοχε φίλε μου, κατά τους κανόνες της γερμανικής.
Πιστεύω θα συμφωνήσεις πως στους απεγνωσμένους πωλείται ευκολότερα αυτό το προϊόν...

@mouflon

Όχι όχι ηλίθιε ασθενή! Εσύ φταις! Είχες το σκουλήκι! Σου λέγαν "πίστευε και μη ερεύνα" αλλά εσύ εκεί ατού να ψάχνεσαι!