Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Από την Πράξη στη Θεωρία

Είναι τελικά μια ανακούφιση να επιβεβαιώνεις εμπειρικά ότι όλες οι μαλακίες που διδασκόσουν επί τόσα χρόνια σε σχολεία και πανεπιστήμια ισχύουν κι έχουν πράγματι πρακτική εφαρμογή. Και φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν τις βλέπεις να ακολουθούνται κατά γράμμα ή/και να πέφτουν μέσα σε όλα. Αλλά ουδείς αλάθητος και καμιά θεωρία δεν πρέπει να θεωρείται πανάκεια (κι αυτό μας το μάθαν στο σχολείο).

Όπως στην περίπτωση του Sutherland, που αν και δεν μίλησε ξεκάθαρα για θεραπεία ή επανένταξη, υπονόησε πως μέσω των διαφορικών συγχρωτισμών, ή καλύτερα της διακοπής συγκεκριμένων, μπορείς να γλυτώσεις το άτομο από το φαύλο κύκλο της υποτροπής. Κι ακόμα καλύτερα, επηρεάζοντας πρώτα τον κύριο πομπό μπορείς να φτάσεις και στους κοντινούς δορυφόρους κι απ' αυτούς αλυσιδωτά σε άλλους κι άλλους.

Κάτι τέτοιο έγινε και σε μια παρέα εδώ... Όχι σε τόσο μεγάλη κλίμακα και ουσιαστικά οι δέκτες είχαν περάσει μόνο σε δευτερογενή επίπεδο, όχι τριτογενή. Αλλά και πάλι, προσωπικά το είδα σαν μια μικρή επιτυχία. Και είμαι περήφανη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: