Τρίτη 21 Απριλίου 2009

"Όχι στο όνομά μου!"

Άθεοι υπήρχαν από πάντα. Δεν είναι καμιά καινούργια μόδα, ούτε στην βαθύτερη ουσία του κάποιο είδος προπαγάνδας. Αν προπαγανδίζει εναντίον σε κάτι, είναι ενάντια στην ματαιοδοξία του ανθρώπου και στην εγωιστική εμμονή του να θέλει να πιστεύει ότι δεν πεθαίνει μόνος.

Παλιότερα δεν ακουγότανε πολύ ο αθεϊσμός. Ίσως ανάμεσα σε φίλους, ίσως από νεαρούς-αντί, ίσως σε αμπελο- και αλκοολ-σοφίες. Όμως λίγοι παραδέχονταν δημόσια πως δεν πίστευαν σε κανένα θρήσκευμα.
Και είναι λογικό. Πώς ν' αρνηθεί κανείς ένα κατασκεύασμα που κατεύθυνε την πορεία της ανθρωπότητας και έχει χυθεί τόσο αίμα στο όνομα του; Πώς να πεις ότι δεν υπάρχει κάτι, το οποίοι λαοί σύσσωμοι, κυβερνήσεις κι εξουσία το έχουν ως δεδομένο;

Ορίστε, σημείο των καιρών, αυτή η ομάδα που άρχισε να αφυπνίζεται τις τελευταίες δεκαετίες, αρνείται να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης εν αγνοία της και παρά τη θέλησή της, όπως γίνεται με τους περισσότερους από εμάς. Γιατί όλα στην ζωή είναι πολιτικά. Και με το να έχει βαπτιστεί κάποιος, δίνει αυτόματα το δικαίωμα στην εκκλησία να τον αντιπροσωπεύει και να απαιτεί εκ μέρους του. Έστω κι αν ονομάζει τον εαυτό του κουμουνιστή, έστω κι αν βρίζει χριστούς και παναγίες αποκλεισμένος στην κίνηση.
Ρίξτε μια ματιά εδώ για περισσότερα.

Η αγωνία μου όμως είναι μήπως η προσπάθεια να ξεφύγει κάποιος από την ακούσια εκμετάλλευση της εκκλησίας, γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και "πίεσης" από κάποιους άλλους. Όλα είναι πολιτικά. "Ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις", είτε πρόκειται για ιδεολογία, είτε για πράξεις. Όμως η κόλαση είναι εδώ κι εμείς ρίχνουμε καύσιμα στη φωτιά.

Πάνω απ' όλα είναι να μένουμε αληθινοί και ειλικρινείς προς τον εαυτό μας. Πιστεύουμε ή όχι σε θεούς και δαίμονες, πρέπει να το ζούμε σε κάθε μας λέξη και κίνηση. Μην κάνουμε την απόπειρα και μετά μας πνίξει η ελπίδα. Δεν υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει το τώρα, εμείς και οι άλλοι. Και πίσω από το κάθε τί υπάρχει μια αιτία. Σ' αυτή την αιτία αξίζει να πιστεύουμε.

*Ενημέρωση*

Κάτι που είχα ξεχάσει... Μην καταλήξουμε να κάνουμε αυτά που κοροϊδεύουμε και αρχίσουμε να αγοράζουμε online "συγχωροχάρτια" και τινά "έγγραφα"!

4 σχόλια:

sindrimin είπε...

Η παντοδύναμη εκκλησία μας θα σε έχει είτε φίλο, είτε εχθρό της.

Πώς να προτιμήσεις το δευτερο;

nahna είπε...

i ekklisia exei akoma dinami, alla oxi tosi osi paliotera. me to na tis pas kontra tin apodinamwneis akoma perissotero. to analogo pou ginetai me ta politika kommata dld.
ama pragmatika endiaferese k 8es na ipostiri3eis ta pistevw s 8a to kaneis

anais8isia είπε...

Πιστεύω ότι η κάθε θρησκεία χρησιμεύει στον πιστό της, για να τον βοηθά να πολεμά το κακό και να του χαρίζει ελπίδα.

nahna είπε...

tou "xrisimevei" prosferontas tou mia "ali8eia" apo tin opoia mporei piastei kai na elpizei... giati o an8rwpos einai adinamos kai 8elei na elpizei..
omws to na polema to kako? ti einai kako? ti einai kalo? ta dogmata kataskevazoun tetoies apolitotites. Ara mipws einai oi pistoi pou xrisimevoun stis 8riskeies?